Budapestre jön úszni Eric, az angolna

Eric Moussambani a világkupa-sorozat budapesti állomásán fog úszni, de versenyprogramon kívül.

Egyenlítő-Guinea képviselőjeként Eric Moussambani valószínűtlenül hosszú idő alatt úszta végig a 100 gyors egyik előfutamát a sydney-i olimpián, ezzel kiérdemelve az “angolna” becenevet. Az úszó egyedül volt a medencében, mivel két ellenfelét az első rajtnál kizárták, mert kiugrottak, Moussambani pedig végül 1:52.72 alatt úszta le a 100 métert úgy, hogy a nézők a végén már azért szurkoltak, hogy egyáltalán sikerüljön célba érnie.

Az úszóról kiderült, hogy életében először úszott 50 méteres medencében, hazájában ugyanis ekkor még csak egy hotel 13 méter hosszú fürdője volt a legjobb (és az egyetlen) hely a gyakorlásra, az olimpiára pedig az országának biztosított szabadkártyával jutott ki.

Eric Moussambani azóta 57 másodperc alatt ússza le a 100 métert, 2012 óta pedig hazája úszókapitánya is, valamint az úszósport jószolgálati nagykövete.

Október elején Moussambani Budapestre érkezik, hogy részt vegyen a FINA Úszó Világkupa 4. állomásán, ám nem a rendes versenyszámokban fogja összemérni tudását a világkupa résztvevőivel: egyszer olyan magyar sportolókkal fog versenyezni, akiknek nem az úszás a fő sportjuk (a gyorskorcsolyázó Liu Shaolin Sándor, a tornász Berki Krisztián, a gátfutó Baji Balázs, a crossfites Horváth Laura, a párbajtőröző Somfai Péter, a birkózó Veréb István és a focista Torghelle Sándor lesz az ellenfele), majd olyan felnőttekkel száll versenybe, akik nemrég ébredtek rá, hogy sosem késő megszerezni az akár a túlélést garantáló úszótudást.

Forrás: HVG