• Vissza
  • /
  • Országos
  • /
  • Glasgow: Milák Kristóf Európa-bajnok, Kenderesi Tamás a második!

Glasgow: Milák Kristóf Európa-bajnok, Kenderesi Tamás a második!

A Glasgow-ban zajló 34. úszó Európa-bajnokság harmadik napjának estéjén első magyarként Németh Nándor 100 gyorson a hatodik helyen végzett. Kapás Boglárka és Szilágyi Liliána is döntőbe került női 200 pillangón. A nap magyar zárásaként Milák Kristóf ritkán látható domináns úszással Európa-bajnoki aranyérmes lett 200 pillangón, míg mögötte Kenderesi Tamás is remek úszással szerezte meg az ezüstérmet.

Milák (középen) első Európa-bajnoki érme rögtön arany lett

Édes istenem, annyira izgulok, üljünk már le valahová, mindjárt összeesem…

És már ekkor is csak tágra mereszti az ember a szemeit, hiszen a megjegyzés attól az úszótól származik, aki márciusban véget érő pályafutása során megnyert mindent, amit csak lehetett. Gyurta Dániel mégis ideges – és nem azért, mert ő kapta a lehetőséget, hogy a férfi 200 méteres pillangóúszás érmeseinek eredményhirdetésén ott álljon a pódiumon, á, dehogy! Mindkét magyar fiút, Milák Kristófot és Kenderesi Tamást is a dobogón akarja látni, így aztán nem néz semerre, helyet foglal a sajtópáholy egyik üres székén.

Húsz másodperc sem telik el, amikor naná, hogy megjelenik az egyik önkéntes, ellenőrizni, egyáltalán leülhetünk-e oda, ahol épp helyet foglalunk. Dani olyannyira önkívületi állapotba kerül, hogy még csak nem is észleli a hölgy feltűnését – az újságírói akkreditációra bólint a néni, de közben Dani felé mutogat. „Olimpiai bajnok úszó” – a kijelentés hallatán nincs is további kérdés, önkéntesünk bocsánatkérően bólint, akkor minden a legnagyobb rendben.

Lesz majd néhány perccel később…

Most még csak a feszültség tapintható, no meg Dánielünk két hosszú füttye hallható: mindkét magyar megkapja ezt a taps mellé az olimpiai bajnoktól, aki ezek után még kevésbé kommunikál a külvilággal.

Néha azért az asztalra csap, aztán kiszalad a száján a „Csak bírja a végéig!” mondat is, de inkább önmagát biztatja ő – a fiúkat, különösen Milák Kristófot nemigen kell.

Úristen, világcsúcs lesz! Nem, pont nem lesz meg!

Hogy végül az Európa-rekordról is lemarad Selmeci Attila tanítványa (kilenc századdal), ugyan kit érdekel?!

Jó, Milák Kristófot nagyon is, ettől függetlenül azért képes örülni, naná, hogy képes élete első felnőtt Eb-címének. És még mennyi lesz hasonlóból…

Ahogyan örül a szenzációs hajrával a második helyre befutó Kenderesi Tamás is – a célban összeölelkező magyarok kapcsán bevillan egy hat évvel ezelőtti kép: a debreceni Európa-bajnokságon láttunk már ilyet, akkor is két magyar ölelkezett össze. A sors iróniája, hogy éppen az a Cseh László és Biczó Bence tette ezt, akiknek Milák és Kenderesi (meg a szabályrendszer) megálljt parancsolt már az előfutamok során…

„Hol bujkál a ceremóniamester?” – a kérdés már Milák Kristóftól hangzik el a vegyes zónában: egy ideje tudja, hogy az (arany)érmet majd Gyurta Dánieltől veheti át, előre készült rá – meg akarja tréfálni a londoni bajnokot.

Csakhogy aztán a mieinket tréfálják meg a szervezők, Gyurta ugyanis nem az érmet akasztja a dobogósok nyakába, „csak” a kabalafigurát nyomja a legjobbak kezébe. A honfitársak persze nemcsak a fókát kapják, hanem hatalmas ölelést némi hátba veregetéssel megfűszerezve.

Hogy a Himnusz hangjai alatt ki van jobban meghatódva, Milák, Kenderesi, vagy Gyurta, lehetetlen eldönteni – előbbi kettő viszont, immár éremmel a nyakában, megígéri, hogy jövőre, a világbajnokságon is hasonló jelenetsort terveznek.

„Hogy ugyanilyen felállásban-e, azt azért most még nem írom alá” – jegyzi meg Kenderesi. Milák bólogat, magabiztosan, csibészes mosollyal azt azért hozzáteszi: „Rendben, egymás között majd lebokszoljuk a sorrendet.”

A magyar küldöttség még egy fináléban volt érdekelt vasárnap: Németh Nándor a férfi 100 gyors döntőjében állt rajtkőre. A 19 éves úszó remekül kezdett, fél távnál még a harmadik helyen fordult, ám hiába haladt végig a bolyban, a végén a benyúlása nem sikerült túl szerencsésre, s a hatodik helyen csapott célba. Az  Európa-bajnoki címet az olasz Alessandro Miressi szerezte meg, a második a brit Duncan Scott lett, mindössze egy századdal megelőzve a francia Mehdy Metellát.

A döntőbe jutásért úszott női 200 pillangón Kapás Boglárka és Szilágyi Liliána, és mindketten sikerrel oldották meg a feladatot: Kapás a 3., Szilágyi az 5. legjobb idővel várhatja a holnap délutáni finálét.

A többieknek nem sikerült a döntős szereplés kiharcolása: Bohus Richárd a 10. helyen zárt 100 háton, Horváth Dávid a 11. helyen végzett 200 mellen, Verrasztó Dávid pedig a 12. helyen fejezte be a 200 vegyest.

 MILÁK KRISTÓF: „ILYEN HÜLYÉN ÚSZNI…”
– Jól bekezdett a döntőben, így akarta?
– Ezért is b…, jaj, bocsánat, ezért is nem sikerült a vége úgy, ahogyan szerettem volna. Ilyen hülyén úszni… Csóváltam is a fejemet, naná, hogy csóváltam: kár volt ilyen gyorsan kezdeni… Ezért nem sikerült a második száz annyira.– Száznál még Phelps világcsúcsa is ön mögött járt.
– Akkor ezért csípett már olyan nagyon az utolsó ötven méter!

– Hatalmas volt a vállán a teher, nemhogy várta, de elvárta mindenki öntől az aranyat. Izgult?
– A kétszáz pillangó előtt mindig izgulok, ezt a számot szeretem a legjobban, ebben várom magamtól a legtöbbet; ha túl vagyok rajta, már mindig sokkal felszabadultabban állok oda a többihez.

– Akkor ezek után adódik a kérdés: mit tervez száz pillangón?
– Százon? Még van ötven is…! Hol van még a száz? Előbb az ötven jön, ott szeretnék bekerülni a döntőbe még akkor is, ha a sprinttáv nem fekszik annyira nekem. Arra, hogy érmet szerezzek, nem nagyon látok esélyt, de ki tudja, lehet, hogy még magamat is meglepem…

– Ha már ilyen merész, menjünk tovább: száz pillangón is lesz két magyar a dobogón?
– Igen, azért ezen el lehet gondolkozni, bár erős az a mezőny.

– Sokan azt mondogatják, korszakos zsenije van a magyar úszósportnak Milák Kristóf személyében.
– Zsenit nem mondanék, mert még rengeteg olyan hibám van, amelyeket ki kellene javítani – most is, ez a hülye kezdés az elején…

– Ugye azért tud örülni a győzelemnek?
– Persze, nagyon örülök. Mondjuk, egy Európa-rekorddal még szebb lenne az összkép.

 

ÚSZÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, GLASGOW
AZ ESTI PROGRAM (Tv: M4 Sport, Eurosport1)
18.00: 
férfi 1500 m gyors, döntő: 1. Florian Wellbrock (német) 14:36.15, 2. Mihajlo Romancsuk (ukrán) 14:36.88, 3. Gregorio Paltrinieri (olasz) 14.42.85 
18.20: 
férfi 100 m gyors, döntő: 1. Alessandro Miressi (olasz) 48.01, 2. Duncan Scott (brit) 48.23, 3. Mehdy Metella (francia), 48.24…. 6. Németh Nándor 48.55.
18.25: női 100 m mell, döntő: 
1. Julija Jefimova (orosz) 1:05.53, 2. Ruta Meilutyte (litván) 1:06.26, 3. Arianna Castiglioni (olasz) 1:06.54
18.31: férfi 100 m hát, elődöntők: Bohus Richárd (54.58) nem jutott döntőbe, a 10. helyen végzett
18.39: női 200 m pillangó, elődöntők: Kapás Boglárka (2:07.75) a 3., Szilágyi Liliána (2:08.70) az 5. legjobb idővel döntős
18.49: férfi 200 m mell, elődöntők: Horváth Dávid (2:10.70) nem jutott döntőbe, a 11. helyen végzett
19.21: női 50 m hát, döntő: 1. Georgia Davies (brit), 27.23, 2. Anasztaszija Feszikova (orosz) 27.31, Mimosa Jallow (finn) 27.70
19.26: férfi 200 m vegyes, elődöntők: Verrasztó Dávid (2:00.90) nem jutott a döntőbe, a 12. helyen végzett
19.36: női 200 m gyors, elődöntők
19.45: férfi 200 m pillangó, döntő 1. Milák Kristóf 1:52.79, 2. Kenderesi Tamás 1:54.36, 3. Federico Burdisso (olasz) 1:55.97
19.52: 
férfi 4×200 m gyorsváltó, döntő 1. Nagy-Britannia 7:05.32, 2. Oroszország 7:06.66, 3. Olaszország 7:07.58

Forrás: nemzetisport.hu