Három hétig vendégeskednek nálunk a bajnokok

A hódmezővásárhelyi uszodában tartják három hetes edzőtáborukat azok a fiatal úszótehetségek, akiknek a teljesítményét csak tátott szájjal nézzük a versenyeken. Kimondhatjuk, az úszósport jövőbeni bástyái róják a hosszokat a Gyarmatiban, köztük Kenderesi Tamással és Késely Ajnával.

Turi György, a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöke, a Kőbánya SC vezetőedzője kísérte el az úszókat az edzőtáborba. Vasárnap este érkeztek meg a városba, és egészen három hétig maradnak, kivéve a hétvégéket, amiket otthon, a családdal töltenek. Turi György csapatából öt válogatott versenyzővel érkezett: Késely Ajna, Telegdy Ádám, Horváth Dávid, Berecz Blanka és Berecz Balázs a team tagjai. Kenderesi Tamás és edzője Tari Imre is részt vesz az edzőtáborban.

Hódmezővásárhely kedvelt helye a válogatott úszóinknak. A szakmai alelnök elmondása szerint, itt minden megvan egy helyen. Két 50 méteres medence, nyitott és fedett, 25 méteres, 33 méteres medence is rendelkezésre áll, helyben van a konditerem, illetve a fogadtatás még az, amit kiemelt a szakember. A mostani tartózkodásuk lényege egy kilométergyűjtő edzőtábor, a leghamarabb Késely Ajna vizsgázhat az itt megszerzett állóképességből, ugyanis az Ifjúsági Európa Bajnokságon szerepel majd.

Az itt tréningező versenyzők már felzárkóztak a felnőtt úszóink szintjére, elég csak az eredményeiket nézni. Milák Kristóf, Németh Nándi, és Késely Ajna is felnőtt Nemzetközi szinten is bizonyítani tud. „Nagyon jó úton halad a magyar úszósport, nagyon sok tehetséges versenyző van, és szorgalmas edző, és a versengés pedig kihozza a remek eredményeket” – mondta Turi György, aki már 40 éve követi az úszósportban történteket.

Szakmai részről minden edző szabad kezet kap, a szövetség nem erőlteti rá az egyes csapatokra, egyesületekre, hogy mit csináljanak –engedett bepillantást a szakmai alelnök. Inkább azt kell összehangolni, hogy melyek azok a műhelyek, akik jól tudnak együtt dolgozni, és majd később együtt utaznak a versenyekre és az edzőtáborokba.

Késely Ajna, junior világ- és Európa-bajnok úszó elmondta, hogy mikor edzője megkérdezte, hogy hova szeretne menni edzőtáborba ő „Hódot” mondta egyből. Imádja a hotelt, a tornatermet, és az uszodát is. Az Ifjúsági Európa Bajnokság 2016-ban itt volt Hódmezővásárhelyen, és ez annyira jól sikerült Ajnának, hogy amikor Hódmezővásárhelyen edz, újra fel tudja eleveníteni magában a győzelmeket.

A kondin most kevesebb súlyokkal edzenek, de mellette sokat is úsznak, a Gyarmati medencéiben. Most újra megismétlik szinte teljesen a januári alapozást, de már nem a nulláról indulnak. Ajna az Ifi OB-ra készül teljes erőbedobással, a Felnőtt EB, illetve az Ifjúsági Olimpia az, amelyik fontos a fiatal úszó számára. Ez az utolsó éve az ifjúsági korosztályban, így szeretné, ha ez a legjobban sikerülne.

sk