A békák és a delfinek az egységben hisznek

Korántsem arról van szó, hogy a békák és a delfinek együttes erővel átvennék a hatalmat a világ felett, viszont a hódmezővásárhelyi Hód Úszók hasonló nevű sportolói valóban egységben gondolkodnak. Nekik az a cél, hogy minél több kitartással, akaraterővel vegyenek részt az edzéseken, és a későbbiekben a dobogó legfelső fokára is felkerülhessenek.Vezetőjük Bajusz Andi, már 2010 óta erősíti a Hód Úszó SE-t. Korábban foglalkozott az egyesület berkein belül idősebekkel is, egy ideje azonban a békák és a delfinek útját egyengeti. Ezt a két csoportot már a versenyzésre készítik fel.

A békák hat és nyolc év közöttiek, náluk a minősítő a cél, ami azt jelenti, hogy egy vizsga alkalmával eldöntik, hogy mehetnek-e a versenyezni a fiatalok, és természetesen minden versenyszabálynak meg kell felelni. A megmérettetés alkalmával az összes úszásnemben (pille, hát, mell, gyors) a bírák elé állnak a gyerekek.

A delfin csoportba azok kerülnek, akik már egy éve versenyeznek. A nyolc és tíz év közötti gyerekek tehát már rendelkeznek minősítő vizsgával, és már elkezdték komolyabb szinten űzni a sportot. A delfineket rendkívüli módon motiválja az arany, ezüst és bronz jelvény melyet az eredményük függvényében kapnak. Ez a Magyar Úszószövetség programjába tartozik, és az elért szintidők tekintetében nyerhetnek besorolást a versenyzők. Idén is fontos cél, hogy az Országos Bajnokságokon az időket sikerüljön megúszni. A békák a jövő héten hát minősítőt úsznak, illetve az V. Hátgerinc Kupára készülnek, majd a legnehezebb úszásnem, a pille minősítője következik, ezt
nagyjából nyárig szeretnék is összehozni.

Andi elárulta, hogy a gyerekeknek a legnagyobb motiváció mindent leszámítva a „nasi vödör”. A kifejezés természetesen édességet takar, amelynek tartalmából akkor kapnak a fiatalok, ha teljesítették az edzőjük által elvártat. Az egyénileg, és csapatban is jól szereplők a „nasi vödör” állandó vendégei.

Fontos tudni, hogy az úszás az egyik legjobb sportág, hiszen minden izmot megmozgat. Ez hatványozottabban érvényesül a fiatal gyerkőcöknél, ugyanis növeli a koncentrációt, összpontosítja a figyelmet, melyet természetesen az iskolában is hasznosíthatnak.

Akik pedig kedvet éreznek ahhoz, hogy delfinekké, vagy békákká változzanak, bármikor csatlakozhatnak a Hód Úszó SE edzéseihez a Gyarmati Dezső Sportuszodában.