Kicsi a bors, de Hód!

A hódmezővásárhelyi Hód Úszó SE utánpótlásai minden héten fáradhatatlanul róják a hosszokat a Gyarmati Dezső Sportuszodában, hogy egyszer majd felnőttként is öregbítsék a vásárhelyi úszás hírnevét. Csókay Miklós két csoporttal is foglakozik, tanítványai közül pedig többeknek is komoly szerep juthat a medencékben.Csókay Miklós huszonhét éve edzője a vásárhelyi hódoknak. Pályafutása során foglalkozott már kicsikkel és nagyokkal egyaránt, most ismét az apróbbakat trenírozza immár négy éve. 2008-as születésű a legfiatalabb, de akad 2004-es születésű úszója is a mesternek, illetve középiskolás korú is.

Két csoportjába összesen harmincöt gyerek jár, a versenyző csoportnak mindennap van edzés hétfőtől péntekig, akik pedig a versenyek iránt kevésbé érdeklődnek azok heti három alkalommal mozgathatják meg magukat.

A kisebb gyerekek felkészítése is ugyanolyan tervezést igényel, mint nagyobb társaiké. Minden évben születik edzésterv rájuk, a csoportba felkerülők első feladata a minősítők megszerzése gyors, mell és hátúszásban. Az edzéstervekben az a törekvés érvényesül, hogy minden évben emeljék a kitűzött távokat, idén már 2900-3000 métert úsznak Csókay tanítványai. Az edzőnek nem profilja leterhelni nagyon, és kiégetni az úszóit, az a terv, hogy a gyerekek megmaradjanak az úszás mellett, ugyanis ebben a korban még nagyon képlékeny, hogy milyen sport mellett teszik le a voksukat a fiatalok.

A motiváció rettentő fontos a fiataloknál, a lényeg a sikerélmény. Először csokiért, később pedig már éremért úsznak a gyerekek, majd igazolt versenyzők lesznek. Fontos állomása a fejlődésnek a szentesi program, melynek óvodától az olimpiáig a neve. Évente hat-nyolc versenyen mérettetik meg ez a korosztály, és lassan eljutnak oda, hogy figyelik az időeredményeiket is, ez pedig ösztönzi őket arra, hogy jobbakat ússzanak.

Az mindig büszkeség, ha sikerül a gyerekeket feljebb adni egy csoporttal, most is van 4-5 gyerek, akik felkerültek Ádándi-Kiss Gyula csoportjába. Természetesen itt nem csak életkor szerint lehet feljebb kerülni, hanem a teljesítmény alapján is.” – tette hozzá az edző.

A fiatalok folyamatosan készülnek a megmérettetésekre, hamarosan Gyarmati Kupa lesz Hódmezővásárhelyen, Szentesen az óvodától az olimpiáig programban is úszni fognak, illetve aki meg tudta úszni a szintidőt (jelenleg két ilyen úszó van) azok az Országos Bajnokságon fognak szerepelni júniusban.