Elkezdődött a 17. FINA Világbajnokság!

Elkezdődött a 17. FINA Világbajnokság. Az Elit verseny során a világ legjobb 2400 versenyzője, köztük hazánk legjobb sportolói mérik össze tudásukat. Soha annyi nemzet nem vett még részt vizes világbajnokságon, mint most. A magyar indulóknak a versenyhelyszínek mellett a Duna Arénánál, a Margitszigeten, illetve a Füreden kialakított szurkolói zónákban is közösen drukkolhatunk. A Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. mai sajtótájékoztatóján bemutatták a nemzetközi szinten ismert Szőke Gábor Miklós szobrász hat, a VB sportágait szimbolizáló ikonikus tengeri állatokat formázó kompozícióját, valamint ismertették a nyitórendezvényhez és a világeseményhez kapcsolódó legfontosabb biztonságtechnikai, közlekedési, beléptetési tudnivalókat.

 

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a margitszigeti szurkolói zónában rendezett sajtótájékoztatón úgy fogalmazott. „Különleges lesz ez a verseny mindannyiunk számára, hiszen végre hazai pályán, hazai közönség előtt versenyezhetnek azok a sportolóink, akikért oly sokszor drukkoltunk már más nemzetközi versenyeken”. Szurkolni pedig leginkább a versenyhelyszíneken és az Aquatics Fan Parkokban, a szurkolói zónákban lehet, ahol hatalmas kivetítőkön követhetik a látogatók a versenyeket, és ahol a közös szurkolás élményét megtapasztalva buzdíthatják a sportolókat. A Margitszigeten, a Duna Arénánál és Balatonfüreden kialakított szurkolói zónák számos családi és gyermekprogrammal, gasztronómiai finomságokkal, koncertekkel, színpadi beszélgetésekkel várják a látogatókat, akik a vizes világbajnokság sportágait bemutató és népszerűsítő interaktív játékokat is kipróbálhatják. Köztük egy virtuális ugrótornyot is, ahol élethű körülmények között tapasztalhatják meg a játékosok, milyen látvány is tárul a Batthyány téren az óriás toronyugrás ugrótornyának tetejéről a versenyzők elé. A világbajnokság iránt érdeklődők pedig már a ma 21.00 órakor kezdődő nyitórendezvény közvetítését is kényelmesen nézhetik a szurkolói zónákban.

A sajtóeseményen leleplezték Szőke Gábor Miklós szobrász világbajnokságra tervezett, hat kompozícióból álló műalkotássorozatának, a margitszigeti szurkolói zónában elhelyezett szobrát.. A hatalmas faelemekből összeálló, a vízilabdát szimbolizáló polip mellett a sorozat további darabjai is egy-egy sportágat megjelenítő ikonikus tengeri állatot formáznak. A szobrok az egyes versenyhelyszíneken tekinthetők meg. A a Városligetben egy 1500 halból álló halraj kompozíció szimbolizálja a szinkronúszást, a Duna Aréna szurkolói egy az úszókra utaló cápa, a műugrókat megjelenítő delfin és a nyíltvízi úszást szimbolizáló kékbálna szobra látható,  míg a Batthyány téren az óriás toronyugrókat formázó kardszárnyú delfin várja a látogatókat.  Szőke Gábor Miklós elmondta, az állatokban rejlő őserő, dinamizmus és a sportolói teljesítmény kapcsolata természetes. Hozzátette: „Büszke vagyok, hogy szobraim itthon és a róluk készült film segítségével világszerte hirdethetik a világbajnokságot.”

Borsa Miklós, a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. szóvivője a világbajnoksággal kapcsolatos legfontosabb információkat összefoglalva elmondta, bár a hivatalos nyitóünnepségre csak este kerül sor, a szinkronúszók és a műugrók már a délelőtt folyamán elkezdik a versenyt. Ennek az az oka, hogy egyes versenyszámokra rendkívül sok sportolót regisztráltak a szövetségek. A műugrók például több mint 1100 gyakorlatot mutatnak be csak a selejtezők során. Kiemelte, összesen 2400 sportoló és 1600 kísérő érkezett több, mint 200 országból – amely önmagában is rekord, hiszen soha korábban ennyi nemzet nem vett még részt vizes világbajnokságon.

A ma esti nyitóünnepég, csakúgy, mint a holnap délelőtti füredi nyitóesemény ingyenesen látogatható. A budapesti megnyitót elsősorban a pesti alsó rakpartról, a Budai Várból és az Erzsébet hídról tekinthetik meg az érdeklődők, akik 10 kivetítőn is követhetik a színpad eseményeit. A szurkolói zónák is várják az érdeklődőket. A közel kétórás, a víz és az élet, a sport és Magyarország kapcsolatát bemutató összművészeti előadásban közel 1000 fellépő, köztük táncosok, modellek, művészek, sportolók, önkéntesek vesznek részt. Az est sztárvendége Cee Lo Green lesz, aki két számot énekel . Borsa Miklós kiemelte, a nyitórendezvény biztonságos lebonyolítása megköveteli, hogy egyes útszakaszok lezárásra kerüljenek. Így ma, azaz július 14-én este 18.00 órától másnap hajnali 4 óráig lezárják – egyebek mellett – az Erzsébet hidat, a Lánchidat és az alagutat, az Ybl Miklós teret, a Fő utcát, a Clark Ádám tér és a Jégverem utca között, a Budai alsó rakpartot azon a szakaszon, amelyet érint a megnyitó, a Széchenyi felső rakpart egy szakaszát, illetve a Széchenyi teret. A szervezők kérése, hogy lehetőség szerint mindenki tömegközlekedéssel, vagy biciklivel érkezzen, hiszen korlátozottak lesznek a parkolási lehetőségek. Hozzátette, a versenyhelyszíneket is így lesz érdemes megközelíteni, a kényelmes utazás érdekében sűrűbben járnak majd a versenyek alatt a BKK járatai, köztük a metrók, a Margitszigetre közlekedő járatok. A három nagy, az adott napra érvényes jeggyel ingyenesen igénybe vehető – a Duna Plázánál, a MÜPÁ-nál, és a Műegyetemnél kialakított – autóparkolóból közvetlen járatok indulnak az egyes versenyhelyszínekre, ahol a kerékpárral érkezőket összesen 480 őrzött kerékpárparkoló várja.

Borsa Miklós kiemelte, a világbajnokságra időzítve létrejött számos, már régóta esedékes fejlesztés, amelyek évtizedeken át szolgálják majd a hazai sportéletet és a fővárosiak kényelmét. Megépült a Duna Aréna, megújult a Margitsziget és több uszoda, köztük a hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, a Császár-Komjádi, a BVSC és a Palatinus és a Dagály strand is. Megépült egy gát, megújult a Népfürdő utca, ahol teljes vízvezeték és csatornacsere történt.

Kiemelkedő szerepet játszik a biztonság a nyitórendezvény és a verseny során. A megnyitó alatt teljes légtérzár lesz a színpad környékén, így a szervezők kérik, senki se próbáljon meg drónt reptetni; valamint lezárásra kerül a Duna ezen szakasza is, így a hajóforgalom is szünetel majd egy ideig. A versenyhelyszínekre a szurkolók beléptetése szigorú procedúrát jelent majd, hiszen minden látogató átesik majd egy személy, csomag és tűzszerészeti átvilágításon. A látogatók sem ételt, italt nem vihetnek be a versenyhelyszínre, valamint profi rögzítőeszközöket sem, azaz olyan kamerákat, fényképezőgépeket, amelyek cserélhető objektívvel rendelkeznek.  Ezek mellett természetesen tilosak a szúró-, vágóeszközök, az esernyők és zászlórudak. Ezeket az eszközöket természetesen a tulajdonosaik távozáskor visszakapják.

A résztvevőket, szurkolókat, látogatókat önkéntesek segítik majd a tájékozódásban, de mindenki személyre szabott információt kérhet a 17. FINA Világbajnokság Forró Dróton, a vizes VB telefonos ügyfélszolgálatán keresztül is. A 06/1/90-70-500-as számon a munkatárak angol és magyar nyelven adnak tájékoztatást a versenyekről, eseményekről, jegyekről, közlekedésről mind az elit versenyek, mind az augusztus 7-20 között megrendezett Masters viadalok alatt.

Míg az elit versenyen 2400 sportoló méri össze tudását, a Masters viadalain több mint 12 000 sportoló regisztrált, így, ha csak a számokat tekintjük, a Masters egy nagyobb rendezvény, mint az azt megelőző Elit verseny. A Masters során – az egy óriás toronyugrást leszámítva – az elit viadallal megegyező versenyszámokban mérik össze magukat a sportolók. Több mint 120 csapat jelentkezett a vízilabdaversenyre, de végül a szervezők ebben a számban maximalizálták az induló csapatok számát, de hasonlóan maximális résztvevőszám mellett indulnak az 50 és 100 méteres úszószámok, valamint a nyíltvízi úszás versenyei is. A küzdelmek ingyenes, regisztrációs jeggyel tekinthetik meg a szurkolók.

 

Az elit versenyek és a Masters viadalok során a látogatók egészségügyi biztonságára az Országos Mentőszolgálat ügyel, 700 mentős, mentőtiszt, orvos, ápoló fordul meg a helyszíneken, lesz olyan nap, amikor egyszerre 26 mentőautó lesz kint a helyszíneken.

A versenyeket az MTVA közvetíti majd, amelyet egyébként a világ 55 országa vesz át.

 

Forrás: Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft.