Wladár Sándor az úszószövetség új elnöke

Nagy többséggel a korábbi olimpiai bajnok úszót, Wladár Sándort választotta elnöknek a Magyar Úszó Szövetség a vasárnap délelőtt megtartott tisztújító közgyűlésén. Az öt jelölt közül végül csak az ő neve került fel a szavazólapra. Előtte az egyik jelölt mérgében a levezetőelnök asztalára dobott egy játékbilincset.

Akkor Bienerth Gusztáv leváltása után határozott úgy a grémium, hogy a napirendi pontokról később dönt, többek között az új elnök megválasztásáról. A közgyűlés Wladár Sándornak, az 1980-as moszkvai olimpián aranyérmet nyert egykori úszónak szavazott bizalmat.

Wladár mellett előzetesen még négyen jelezték, hogy harcba szállnának az elnöki pozícióért, Czene Attila, Hornyák Viktor, Horváth Gergely Domonkos, valamint Tóth István, Czene azonban a közgyűlés előtt egy nappal írásban jelezte, visszalép.

198 tagszervezeti képviselőből 151-en jelentek meg a közgyűlésen, így ¾-es többséggel dönthettek a tagok a napirendi pontokról.

Mielőtt azonban elkezdődhetett volna az ülés érdemi része, Tóth István elnökjelölt annak feloszlatását kérte Sándor Elek levezetőelnöktől, mondván jogellenes annak összehívása. A javaslatot elutasították, a döntés egy másik elnökjelöltet,

Hornyák Viktort érzékenyen érintett, felidegesítette magát, és üvöltözve a levezetőelnök asztalára dobott egy játékbilincset.

A váratlan közjátékot követően kialakult hangulatot és a kedélyeket Szabó Tünde sportállamtitkár beszéde csillapította le, majd bő egy órával a kezdés után megkezdődhetett az alapszabályt módosító javaslatok megvitatása.

A több tucat változtatást követően rövid szünet, majd a legfontosabb rész következett; az elnökválasztás. Hornyák Viktor és Tóth István a szavazás előtt visszalépett, így Wladár Sándor és Horváth Gergely Domonkos között dőlt el a pozíció.

Illetve csak dőlt volna, a közgyűlés ugyanis elutasította Horváth Gergely Domonkos jelölőlistára való felvételét, így oda csak Wladár Sándor került fel, három ellenszavazat ellenében.

Végül Wladár Sándort 143 igen szavazattal, 1 tartózkodás és 5 ellenszavazat mellett, elsöprő többséggel válaszotta meg a közgyűlés a Magyar Úszó Szövetség elnökévé.

A főtitkár Batházi Tamás, a szakmai alelnök Turi György, az általános alelnök Becsky András lett.

A 12 új elnökségi tag: Bodrogi Viktor, Gyepes Ádám, Gyurta Dániel, Kovács Ottó, Markovics László, Molnár Mihály, Pass Ferenc, Rákosfalvi Zoltán, Rózsa Norbert, Szentpáli Gábor, Török Enikő, Verrasztó Zoltán. 

Wladár Sándor a Magyar Úszó Szövetség újdonsült elnöke a következőket mondta a megválasztása után:

 

"Óriási megtiszteltetés egy olyan nagymúltú szervezetet, mint a Magyar Úszó Szövetség elnökként szolgálni, már maga a jelölés is elismerés volt a számomra.

Az új elnökséggel karöltve sürgősen megkezdjük a programunkban meghirdetett munkát, hiszen az idő, amit a múlttal töltenénk el, az a jövőt veszélyzetetné.

Nem is akarok az előző időszak széthúzásaival foglalkozni, olimpiai bajnokként az úszóvilág minden problémáját ismerem, személyes kapcsolatrendszeremmel remélhetőleg pluszt tudok hozni ebbe a struktúrába. Olyan minőségi munka alapjait szeretném lefektetni, ahol az edzők és az úszók vannak a középpontban. Ehhez olyan emberekre támaszkodnék, akik szeretik az úszást, kellő alázattal és örömmel szolgálják a sportág érdekeit.

A kitűzött cél az, hogy ne az ellentétekről, hanem Rio, Budapest és Indianapolis hőseiről szóljanak a hírek."

A rögtönzött sajtótájékoztató végén Wladár bejelentette, hogy Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok elnöki tanácsadóként fogja segíteni munkáját.

forrás: origo.hu