„Minden percért hálás vagyok az úszásnak”

A járni tanulás után, szinte azonnal úszni is megtanult Szentkereszty Cecília, aki már öt éves korában a meleg vizes medencében sajátította el az alapokat Hódmezővásárhelyen. Azóta is a Hód Úszó SE csapatát erősíti, több hullámvölgyön is túl van, azonban azt vallja, hogy neki csak adott ez a sportág, és esze ágában sincs abbahagyni.

Hogyan ismerkedtél meg az úszással?

Négy éves koromban íratott be édesanyám Páncél Tamáshoz hogy tanuljak meg úszni, hiszen családunkban a vízi sportoknak nagy hagyománya van. Eljártam esténként a tanfolyamra, ami a meleg vizes medencében zajlott. Szerettem is, de nem igazán foglalkoztatott. Ekkoriban inkább lányosabb sportokat űztem. Jazz balettoztam majd fittneseztem is fél évet. A fittnest már párhuzamosan csináltam az úszással ugyanis ötéves koromban az ovis barátaim beiratkoztak a Hód Úszóba és hívtak engem is, így csatlakoztam hozzájuk. Fél évig minden délután előbb úszó majd fittnes edzésre jártam és ekkor csupán csak ötéves voltam és belefáradtam. A fittnesen én voltam a legkisebb és az úszásban nagyobb eredményeim is voltak, így a fittnest abbahagytam az úszást pedig a mai napig űzöm.Melyek voltak a legnagyobb sikereid?

Eddigi legnagyobb sikerem az volt, amikor 2007- ben országos bajnok lettem 100 gyorson. Majd kisebb hullámvölgy következett és amikor Bajusz Andi átvette a csapatunkat, újra felfelé ívelt a karrierem és minden évben több versenyszámban is döntős voltam az országos bajnokságokon. Utána újabb mélypont jött, amiből Máté Hunornak köszönhetően jöttem ki. Abba akartam hagyni az úszást, de Hunor fényt adott az alagút végére es igazán azóta szeretek teljes szívemből úszni.

Van –e olyan verseny, amelyre szívesen emlékszel vissza?

Igen, több is van. 2016-ban a felnőtt országos bajnokságon fiatal ifi létemre 50 gyorson holtversenyben 8. lettem, ezért szétúszást rendeltek el ahol alul maradtam es így a 9. lettem. Pont lecsúsztam a döntőről. 2016- ban a rövidpályás OB-n a lány gyorsváltóval 4.-ek lettünk. Idén nyáron a vizes vb főpróba versenyén, a Budapest Openen 5. helyezést értem el 100 gyorson és döntős voltam több számban is. Meg 2015-ben a felnőtt országos rövidpályás bajnokságon, Százhalombattán kétszer is 4.- ek lettünk a mix váltóval, a lány váltóval többször is döntősek. Az utóbbi években betegségek miatt sokszor nem úgy sikerültek a korosztályos bajnokságok, ahogy szerettem volna, illetve most már a tanulás miatt nem úgy tudok járni edzésre, de nem szeretnem abbahagyni.

Mi a jövőbeni célod az úszással?

Nagy vágyam hogy egyszer érmes legyek egy Országos Bajnokságon illetve hogy kijussak egy világversenyre. Egyre nehezebb összeegyeztetni a tanulást az úszással. A tanulás azonban fontosabb, de az úszást pedig imádom így arra törekszem, hogy mindkettőt minél jobban tudjam csinálni. Sok lemondással jár, de megéri. Egy pillanatát sem bánom csakis több lettem általa, és hálás vagyok az úszásnak.