• Vissza
  • /
  • Országos
  • /
  • Minden vele töltött időnek örülök – interjú Plagányi Zsolttal

Minden vele töltött időnek örülök – interjú Plagányi Zsolttal

Cseh László edzőjével, Plagányi Zsolttal beszélgettünk a közös munkáról, tanítványairól, az idei évről, a világbajnokságról és a minden sportágban egyre jobban előtérbe kerülő olimpiai kvalifikációról.

Nemrég jöttek vissza edzőtáborból. Milyen volt?

Három hetet töltöttünk Floridában, rendkívül jó körülmények között, az időjárás is optimális volt, 28-30 fokos melegben, nyitott medencében edzettünk. Egy szavam nem lehet, remekül sikerült.

Meglepte, mikor tanítványa, Cseh Laci márciusban, Milánóban legyőzte az olimpiai és világbajnok Chad Le Clost kétszáz pillangón?

Nem igazán, hiszen pontosan tudom, Lacinak milyen tervei vannak, és a felkészülésnek ebben a szakaszában már ilyen időeredményeket kell úsznia. Ráadásul, mivel ő is volt világbajnok ebben a versenyszámban, mindig benne van egy ilyen eredmény. Jó visszajelzés volt, mert megmutatta, hogy jó úton járunk, amiben egyébként a milánói tesztverseny csak egy állomás volt.

Ezen az úton mennyire fontos a debreceni országos bajnokság?

Bátran mondhatom, hogy egy világversennyel ér fel, mert a magyar ranglista első kettő helyezettje jut ki a világbajnokságra, és kétszáz pillangón több magyar versenyző is van, akik világszintű eredményre képesek. Az ob-n egyébként bezárul a válogatás, bár még később is ki lehet vívni a vb-részvételt, a fontos kérdések azért eldőlnek. Ranglistavezetőként száz méter mellen például a vegyesváltóba még be lehet kerülni akkor is, ha nincs meg a szint, Magyarország ugyanis valamennyi számban szeretné elindítani a váltóját. A vegyesváltókba a magyar ranglistavezetők kerülnek, a többibe pedig az első négy helyezett.

Tanítványai közül kinél számol kvalifikációval?

Mivel a ranglista első két helyezettje utazik, Burián Kata indulása biztos 100 ás 200 háton, Németh Nándoré pedig 50, 100 és 200 gyorson. Takács Tamás is odaérhet 100 és 200 mellen, valamint Grátz Benjámin is vegyesen.

Cseh Lászlóval milyen számokra koncentrálnak?

Laci mögött óriási munkamennyiség van az elmúlt években, és 33 évesen már nem lehet elvárni tőle ugyanazt, bár hozzáteszem, most is fiatalokat meghazudtoló edzésmunkát végez. Kétszáz, száz és ötven pillangóra, valamint a kétszáz vegyesre fókuszálunk, közülük az első kettőben voltak a legjobb eredményei az elmúlt időszakban. Az ötven pillangó áll talán a legkevésbé közel hozzá, ahol a rövid sprinttáv miatt más a felkészülés is. A kétszáz vegyes majd az adott pillanattól is függ, hogy jól sikerült-e a pille, hiszen ott már lelki dolgok is állnak a háttérben.

Miben más edzeni Lacit?

2014 végén vettem át a felkészítését, azóta nem sok minden változott, most is ugyanolyan bizonyítási vágy dolgozik benne. Kettőnk munkájára azt mondanám, hogy közösen segítjük egymást, és ha az egész csapatomat nézem, Laci a többiek felkészítését is segíti, hiszen nagyon inspiráló, ha együtt edz velük egy kétszeres világbajnok, sokszoros olimpiai ezüstérmes sportoló.

Olyan hírek is megjelentek, hogy Laci a visszavonuláson is gondolkodik. Ezekben mennyi az igazság?

Nyilván erre csak ő tud válaszolni, hiszen ez az ő döntése lesz. Én csak azt tudom, hogy a 2020-as olimpia még szerepel a terveiben, de nyilván sokat számít majd az idei év, hogy milyen eredményeket tud elérni. Én minden vele töltött időnek örülök.

Azért látják már, hogyan alakul a 2019-es évük?

Az országos bajnokság sikerétül függ, hogy elindul-e a felkészülés a világbajnokságra. De a felnőtt világbajnokságon kívül még nagyon fontos a júliusi ifjúsági Európa-bajnokság, amelyen Böhm Sebestyén áll rajthoz. Szeptember elsején pedig megkezdjük a közvetlen olimpiai felkészülést, jönnek a világkupa-versenyek, az edzőtáborok, és persze a Glasgowi rövid pályás világbajnokság.

VINCZE SZABOLCS

forrás:
https://magyaredzo.hu/minden-vele-toltott-idonek-orulok-interju-plaganyi-zsolttal/