• Vissza
  • /
  • Országos
  • /
  • Tokió 2020: baj van a nyílt vízi úszóhelyszín vízminőségével

Tokió 2020: baj van a nyílt vízi úszóhelyszín vízminőségével

A 2020-as tokiói olimpia szervezői kitartanak a nyílt vízi úszóversenyek eredetileg kijelölt helyszíne mellett, noha jelentős aggályok fogalmazódtak meg a vízminőséggel kapcsolatban.

Az eredetileg kikötőként funkcionáló Odaiba Parkba tervezett versenyek – a hosszútávúszás mellett a triatlon úszószáma – helyszínén elhelyezett víz alatti mérőeszközök továbbra is bakteriális fertőzést mutattak ki. Igaz, a szervezők szerint jobb a helyzet, mint egy éve: akkor az E. coli baktériumból a megengedett határérték hússzorosát mérték.

„Megosztottuk a legutóbbi eredményeket a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, és azokkal a világszövetségekkel is, amelyek itt rendezik majd a versenyeiket. Egyetértettünk abban, hogy az eredmények kedvezőek” – fogalmazott a szervezőbizottság képviseletében Nakamura Hidemasza.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a mérési pontokon kívüli területeken a vizsgált 16 napon az eredmények 12 alkalommal meghaladták az egészségügyi határértéket.

„Nemcsak a vizsgált területen születnek ilyen eredmények, hanem az egész tokiói öbölre jellemző ez” – jelentette ki Kavasze Kodzsi, a tokiói kormányzat sportigazgatója. Szerinte az aktuális vízminőségre az időjárás is jelentős hatással van, így az, hogy esik-e az eső vagy fúj-e a szél.

A rendezők azt is bejelentették, hogy várhatóan egy háromrétegű víz alatti műanyag védőernyővel veszik körül az úszóversenyek helyszínét – az újítást júliusban és augusztusban már eredményesen tesztelték.

Japán partjait legutóbb júliusban sújtotta tájfun, emiatt például a július 28-i mérési eredmények használhatatlanok lettek.

A szervezők szerint a méréseket nemcsak az olimpiáig, hanem az alatt is folytatják majd, de a vegyes eredmények ellenére ragaszkodnak ahhoz, hogy a belvárosi Odaiba Parkban legyenek a versenyek, ne pedig Tokió valamely külső kerületében.

A tokiói olimpiát 2020. július 24. és augusztus 9. között rendezik.

Forrás: nemzetisport.hu