Új csoportot indít ebben a szezonban a Hód Úszó SE

Az új idénnyel számos újítás, fejlesztés lépett életbe a Hód Úszó SE háza táján. Az irányvonalhoz tartozik, hogy mostantól autista, látássérült, vagy hiperaktív gyerekeket is várnak az egyesülethez. Külön szakember foglalkozik majd velük, Fekete István személyében.

Mióta foglalkozol gyerekekkel?

Közel 11 esztendeje foglalkozom gyerekekkel, az úszást magát, és annak oktatásának szeretetét Bán Sanyi bácsitól adaptáltam az életembe a főiskolai éveim alatt. Motivált, hogy milyen sokat tehet az ember egy ilyen remek mozgásformán keresztül, mint az úszás. Testnevelő tanárként dolgozom, az úszó oktatói (edzői) képesítésemet pedig a Juhász Gyula Pedagógusképző karán szereztem.

A sérült gyerekek miben különböznek egészséges társaiktól?

Semmiben, de mégis mindenben.  Más a belsőmotorjuk, a belső kis gépezetük, receptoraik, amelyekkel észlelik és felfedezik a különböző mozgásformákat. Ami pedig nagyon fontos velük kapcsolatban az egyetlen szóval leírható: türelem.

Hogyan kell őket megtanítani úszni?

A módszerek tárháza igen széles, de a klasszikus módozatokkal, eszközökkel dolgozom én is. Egy-egy úszásnem megtanítása annyiban bonyolultabb, hogy teljesen egészséges társaikhoz képest sokkal nehezebben, vagy később kapcsolnak össze mozgáselemeket (kart, lábbal, levegővel). Tudni kell elfogadni azt, hogy a figyelmük és koncentrációjuk akár jelentősen rövidülhet időben, ami megnehezíti a bonyolultabb mozgások gyors és hatékony beépítését az életükbe. Türelem, türelem, türelem és a pedagógia széles tárháza, ami segíthet. Játékos feladatok, amikor talán észre sem veszik, hogy mennyit tanulnak.

Milyen korosztállyal fogsz foglalkozni?

Jelenleg 5-től 8 éves korosztályig vannak nebulóim, köztük autista, látássérült és hiperaktív gyerekek.

 Mik a célok?

Minél jobban megszeretetni velük az úszást, de ami ennél is fontosabb, kialakítani bennük a mozgás szeretetét. Akik szeretnének és úgy érzik azonak versenyzési lehetőséget biztosítani, hogy ők is megméretethessék magukat, ha úgy hozza az élet. Fontos cél lehet az is, hogy aktív felnőtteké nevelhessük őket, akik tudatosan tesznek majd az egészségükért, egy olyan mozgásformán keresztül, amely a legkomplexebb az egész világon: az úszás.